Toerisme Vlaanderen ☆☆☆☆

  • Sinds 2021

#1 ‘Langs Erfgoed en Kastelen’

Deze fietsroute van 59km start bij de Landcommanderij Alden Biesen. Het traject brengt je langs talrijke kastelen en historische bezienswaardigheden. Onderweg kun je genieten van een prachtig landschap met uitgestrekte velden en boomgaarden. Op de route liggen ook enkele interessante attracties, zoals het Gallo Romeins Museum en de Antiekmarkt in Tongeren. Een hoogtepunt van de route is het bezoek aan het Wijnkasteel Genoelselderen, waar je meer kunt leren over de wijnbouw in Haspengouw.

Voor meer informatie en alle fietsknooppunten, klik hier (opent nieuw tabblad).

#2 'van Fruit tot Stroop’

De fietsroute van Fruit tot Stroop start bij Borgloon en heeft een lengte van 38km. Tijdens deze route fiets je door pittoreske dorpjes en langs prachtige kastelen en landhuizen. De route brengt je langs de ambachtelijke Stroopstokerij Vrolingen en de Stoomstroopfabriek Borgloon, waar je alles kunt leren over het maken van stroop.

Onderweg kun je ook genieten van de natuurlijke omgeving en de vele fruitgaarden in de regio. De route is geschikt voor fietsers van elk niveau, maar er zijn enkele hellingen. De route is ook bekend als één van de mooiste bloesemroutes in Limburg om te fietsen en is dan ook het mooist in het voorjaar, voornamelijk in de maand april.

Klik hier voor de volledige routekaart met alle knooppunten.

#3 ‘Fruitige Landschappen met PIT’

Deze iets langere bloesemroute start in Borgloon en heeft een lengte van 62km. Tijdens deze route fiets je door prachtige fruitlandschappen en kun je genieten van de schattige dorpjes en historische trekpleisters in de omgeving. Onderweg kun je een bezoek brengen aan het Fruit Belevingscentrum Stroopfabriek, Reading between the Lines en de Twijfelgrens. De twee laatstgenoemden zijn twee van de zeven kunstwerken van het kunstproject PIT, een uniek fenomeen in Vlaanderen, waarbij kunst in open ruimte gepresenteerd wordt. Het laat de bezoekers de omgeving op een volledig andere manier beleven, absoluut een aanrader!

Ook zijn er diverse wijnhuizen en wijngaarden langs de route te vinden, waar je heerlijke wijnen kunt proeven. De route is geschikt voor fietsers van elk niveau, maar er zijn enkele hellingen. Als je wilt fietsen tussen de (fruit) bomen, kun je een zijroute nemen naar de Boslandfietsroute.

Klik hier voor de volledige route met alle fietsknooppunten.

#4 'Fietsen door het mooiste dorp en magisch Maastricht'

Deze fietsroute van 66 km begint bij de brug van Vroenhoeven in Riemst. Het is een volgens ons een van de mooiste fietstochten in Limburg, en neemt je mee door het prachtige landschap van Haspengouw en de bourgondische stad Maastricht. De route is gematigd in moeilijkheidsgraad en perfect voor fietsers van alle niveaus.

Een hoogtepunt van deze route is de Waterburcht Pietersheim, een prachtig kasteel omringd door water. Een andere interessante stop zijn de Grotten van Kanne, een netwerk van ondergrondse grotten die teruggaan tot de Middeleeuwen. Het is ook mogelijk om deze grotten ondergronds met de fiets te verkennen! Je kunt ook de Neanderthalersite bezoeken, waar je meer kunt leren over onze prehistorische voorouders.

Als je verder fietst, kom je aan bij het fiets- en voetveer dat je naar Maastricht brengt. De stad staat bekend om zijn historische centrum en culturele attracties. Na een dag vol fietsen en sightseeing, kun je tot rust komen in een van de gezellige brasseries, cafe's of restaurants in de omgeving.

Klik hier voor de volledige route met alle fietsknooppunten. 

#5 'Fietsen in en rond de oudste stad van ons land'

De 52 kilometer lange route begint in Herstappe en neemt je mee door het prachtige landschap van Haspengouw. Het is een route die geschikt is voor fietsers van alle niveaus die geïnteresseerd zijn in de historische kant van Haspengouw en biedt tal van bezienswaardigheden onderweg.

Tongeren is het middelpunt van deze tocht. Een van de hoogtepunten van deze route is het Gallo Romeins Museum in Tongeren, waar je meer kunt leren over de rijke geschiedenis van de regio. Ook de Antiekmarkt Tongeren en de Archeologische Site Teseum zijn een bezoekje waard. Onderweg kun je ook meerdere wijnmakerijen bezoeken en genieten van lokale wijnproeverijen.

De route is vrij heuvelachtig, met enkele pittige klimmetjes.

Klik hier voor de volledige route met alle fietsknooppunten.

#6 'Fietsen door het Haspengouws terroir’

Deze fietsroute van 53 km start in Borgloon en voert je langs het Haspengouws terroir vol met wijngaarden en kunstwerken in de natuur. Het is vergelijkbaar met fietsroute #3, alleen iets korter en meer gericht op natuurgebieden. Je komt langs de prachtige wijngaard Clos d'Opleeuw en het wijndomein Kitsberg. Ook de Tjenneboom is een bijzondere plek die je niet wilt missen. Daarnaast is het Greenspot Zammelen, ook wel 'de groene schatkamer' genoemd, is een echte aanrader. Een prachtig natuurgebied vol bijzondere planten en dieren. Vanuit hier vertrekken vier verschillende wandelroutes die je door de groene schatkamer brengen

Deze fietsroute is perfect voor degenen die willen fietsen tussen de (fruit) bomen in Haspengouw en de fietsknooppunten in Borgloon willen ontdekken.

Klik hier voor de volledige routekaart met alle fietsknooppunten.

Wanneer kun je het best de bloesemroutes in Haspengouw fietsen in 2024?

De bloesemperiode in Haspengouw is afhankelijk van de weersomstandigheden en kan elk jaar variëren. Over het algemeen is de bloesemperiode in Haspengouw tussen eind maart en midden april. Als je de bloesemroutes wilt fietsen, is het aan te raden om deze periode in de gaten te houden en de weersvoorspellingen te controleren. Het kan namelijk zijn dat de periode enkele weken later of vroeger valt dan verwacht, afhankelijk van het weer in de voorgaande maanden. Het is ook belangrijk om er rekening mee te houden dat tijdens de bloesemperiode de routes drukker kunnen zijn dan normaal.

U kunt gerust contact met ons opnemen om een update te krijgen over de bloesemperiode in 2024.

Meer lezen? Bekijk hier onze laatste blogs

Wandeltip van de maand: Nationaal Park Hoge Kempen

Het Belgisch landschap heeft veel betoverende routes te bieden, met name in nationaal park Hoge Kempen. Bekend om zijn adembenemende heidevelden, uitgestrekte boslandschappen en zandduinen, is dit park een paradijs voor wandelaars. Klaar om te gaan wandelen in Hoge Kempen tijdens je verblijf bij Hoeve de Reetjens? Gelegen op maar 15 minuten rijden van onze vakantiehoeve! Hier is onze wandeltip van de maand.

Van Vervallen Vierkantshoeve tot Luxe Vakantiewoningen

Ontdek de oorsprong van de hoeve en de fascinerende renovatie die heeft geleid tot unieke vakantiewoningen in Bilzen.

Op zoek naar mysterie en spanning? Beleef Bilzen Mysteries: Het Complot!

Bent u op zoek naar een spannende en mysterieuze activiteit in Bilzen? Dan is Bilzen Mysteries, gelegen in het prachtige kasteelpark van Landcommanderij Alden Biesen, een echte aanrader! Deze interactieve wandeling door het is niet alleen leuk voor volwassenen, maar ook voor kinderen. In deze blogpost bespreken we wat Bilzen Mysteries zo uniek maakt.