Toerisme Vlaanderen ☆☆☆☆

  • Sinds 2021

Van Vervallen Vierkantshoeve tot Luxe Vakantiewoningen

Welkom bij Hoeve de Reetjens, een betoverende vierkantshoeve doordrenkt van geschiedenis. In deze blogpost nemen we je graag mee op een boeiende reis door de tijd, waarbij we de oorsprong van de hoeve verkennen en je laten kennismaken met de fascinerende renovatie die heeft geleid tot de creatie van unieke vakantiewoningen in Bilzen.

De vierkantshoeve stond vijf jaar lang leeg voordat wij het in 2005 kochten. In die periode diende het als een fascinerende plek voor "urbex" (urban exploration), waar mensen vervallen en interessante locaties bezoeken en fotograferen. Het was ook een populaire hangplek voor jongeren, wat bleek uit gedoofde kampvuurtjes en duidelijke sporen van hun aanwezigheid tijdens onze eerste bezoeken. Deze periode van verlatenheid voegde een extra laag van mysterie en ontdekking toe aan onze ervaring met de hoeve.

Op het einde van de blog vind je alle foto's van de vroegere staat en het renovatieproces! 

De geschiedenis

Sinds het bouwjaar in 1890 diende deze prachtige hoeve zowel als het huis van de burgemeester van Hoelbeek als een bloeiende boerderij voor de welgestelde boerenfamilie. Maar de geschiedenis bracht uitdagingen met zich mee. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de hoeve in beslag genomen door Duitse bezetters, die het gebruikten als feestlocatie. Na de oorlog werd de hoeve bewoond door de zonen en dochters van de oorspronkelijke eigenaren. Helaas raakte de hoeve verwaarloosd en werd het beschouwd als een onmogelijk project. Totdat wij het in 2006 kochten.

Renovatie van de vierkantshoeve

De renovatie van de hoeve was een inspirerende en uitdagende reis die begon met een onverwachte ontdekking. Terwijl we eigenlijk op zoek waren naar bouwgrond, vonden we per toeval deze betoverende plek. Na grondig beraad hebben we in december 2005 besloten om de hoeve te verwerven en zijn we in januari 2006 begonnen met de verbouwing. We begonnen met het woonhuis, dat voorheen dienstdeed als paardenstallen en varkensstallen, en waar geen elektriciteit of water aanwezig was. Het vergde een enorme inspanning om alles te renoveren, maar in februari 2007 konden we eindelijk verhuizen naar ons prachtig gerestaureerde woonhuis.

Na een welverdiende rustperiode begonnen we aan de transformatie van de overige gebouwen tot appartementen. Deze gebouwen hadden lange tijd dienstgedaan als huurwoningen, tot 2020. Bij de renovatie lag de nadruk op het behoud van de oude stijl, inclusief kleurcombinaties en materialen. De hoeve verkeerde in een vervallen staat, dus was het een intensieve taak om alles in ere te herstellen. Een deel van de hoeve, nu bekend als "La Gouvernante", was volledig ingestort. We hebben elk baksteentje zorgvuldig schoongemaakt en hergebruikt om de oorspronkelijke uitstraling te behouden. In "Le Grenier" zie je nog authentieke balken die een vleugje geschiedenis toevoegen aan deze vakantiewoning. De hele hoeve kreeg een nieuwe vloer en de trappen werden gesloopt en opnieuw gebouwd.

De vier vakantiewoningen waren tot 2020 particuliere huurwoningen, maar dat veranderde allemaal toen Bob, na zijn eerdere carrière in de commerciële gezondheidszorg, op zoek was naar een nieuwe uitdaging. Toen een van de huurders in 2020 besloot te vertrekken, besloten we om van het pand een vakantieappartement te maken. En dat was een groot succes! Daarom hebben we de jaren daarna nog drie andere huurwoningen omgetoverd tot prachtige vakantieappartementen.

Unieke kenmerken van de vakantiewoningen

Elke woning heeft zijn eigen unieke kenmerken en is vernoemd naar de oorspronkelijke functie van de ruimte. Verblijf in "Le Grenier", voorheen de hooizolder, of kies voor "Le Marie", het voormalige woonhuis van de burgemeester. Daarnaast heb je nog "La Porcherie", ooit de varkensstallen, en "La Gouvernante", de voormalige huishoudsterwoning en knechtenruimte.

Terwijl je geniet van een verblijf in onze luxe vakantiewoningen, zul je merken dat ze een moderne uitstraling hebben, terwijl het karakter van de oude vierkantshoeve behouden blijft. Binnenin kun je nog steeds enkele overblijfselen van het verleden zien, die we zoveel mogelijk hebben geprobeerd te behouden. Helaas was dit door de ernstige staat van verval niet overal mogelijk, maar het aangezicht van de hoeve is volledig intact gebleven. We hebben elk appartement een eigen excentrieke uitstraling gegeven, zodat elk verblijf een unieke ervaring is!

Daarnaast bevinden onze vakantiewoningen zich in de regio Haspengouw, de ideale locatie voor gasten die willen ontsnappen aan het drukke stadsleven, op zoek zijn naar een actieve vakantie of de cultuur van Haspengouw willen ontdekken!

Toekomstplannen

Voor de toekomst hebben we nog enkele plannen en uitbreidingen in gedachten. We overwegen het renovatieproces op een andere locatie te herhalen, met als doel het creëren van nieuwe vakantiewoningen. Bovendien zijn er plannen om het vervallen appartement op zolder te renoveren, hoewel de definitieve functie nog niet is vastgesteld.

De renovatie van de hoeve was een avontuurlijke en soms uitdagende weg, maar het resultaat is een prachtig blend van historie en moderne luxe. Met deze blogpost hopen we je een glimp te hebben gegeven van de unieke ervaring die een verblijf in onze vakantiewoningen met zich meebrengt. Hoewel we met deze blog geprobeerd het zo exact mogelijk te beschrijven, is de beste manier om het te ontdekken gewoon om een keertje langs te komen! Neem een kijkje op de respectievelijke pagina’s van de appartementen. We kijken er enorm naar uit om je te verwelkomen bij Hoeve de Reetjens!

Staat van de hoeve bij aankoop en renovatieproces

Oude foto's

Klik op de foto's om ze uit te vergroten!

Meer lezen? Bekijk hier onze andere blogs!

Van Vervallen Vierkantshoeve tot Luxe Vakantiewoningen

Ontdek de oorsprong van de hoeve en de fascinerende renovatie die heeft geleid tot unieke vakantiewoningen in Bilzen.

Op zoek naar mysterie en spanning? Beleef Bilzen Mysteries: Het Complot!

Bent u op zoek naar een spannende en mysterieuze activiteit in Bilzen? Dan is Bilzen Mysteries, gelegen in het prachtige kasteelpark van Landcommanderij Alden Biesen, een echte aanrader! Deze interactieve wandeling door het is niet alleen leuk voor volwassenen, maar ook voor kinderen. In deze blogpost bespreken we wat Bilzen Mysteries zo uniek maakt.

Fietsen in Limburg: 6 onmisbare fietsroutes in Haspengouw

Bent u op zoek naar een unieke fietsroutes in Limburg? Dan hebben we goed nieuws voor u. Onze vakantieboerderij is gelegen in Bilzen, in het hart van de Haspengouw streek. Haspengouw staat bekend om zijn weelderige bloesempracht en uitgestrekte fruitboomgaarden, maar het biedt ook vele andere bezienswaardigheden en activiteiten, zoals pittoreske dorpjes, kastelen en musea. Een van de beste manieren om deze allemaal te verkennen is per fiets, en daarom hebben we voor u de (volgens ons) 6 mooiste fietsroutes in Haspengouw verzameld. Of u nu een bloesemroute wilt fietsen, een historische route wilt volgen, of juist de wijngaarden wilt afgaan, deze regio heeft het allemaal. Alle routes liggen op de fietsknooppunten in Limburg en zijn dus zeer makkelijk te volgen!