Toerisme Vlaanderen ☆☆☆☆

  • Sinds 2021

Wat te doen in Bilzen?

Welkom in ons geliefde Bilzen, een verborgen parel in het hart van Limburg. We kunnen niet wachten om je te laten zien waarom we zo dol zijn op dit charmante stadje! Bilzen is als een goed bewaarde schatkist, gevuld met historische parels, natuurlijke pracht en verrassend levendige activiteiten.

Of je nu een cultuursnuiver bent, graag in het verleden duikt, of gewoon lekker wilt ontspannen - geloof me, Bilzen heeft voor jou de perfecte ervaring in petto. In deze gids nemen we je mee langs onze favoriete plekjes en must-do activiteiten.

En het beste nieuws? Bij ons op Hoeve de Reetjens vind je vier knusse vakantiewoningen die je een écht thuis-gevoel geven. Van hieruit kun je op je gemak de hele regio Haspengouw verkennen. We kijken ernaar uit om je binnenkort te verwelkomen en je Bilzen te laten beleven zoals wij het kennen!


Key Takeaways:

  • Bilzen biedt een mix van historie, natuur en moderne activiteiten
  • Must-visits: Alden Biesen kasteel en Bilzen Mysteries avondwandeling
  • Natuurliefhebbers: verken de Demervallei en het Munsterbos
  • Unieke ervaring: tour met Groene Wagentjes door het landschap
  • Shopliefhebbers: gezellige winkels en lokale markten in het centrum
  • Foodies: proef lokale specialiteiten en Bilzense wijnen
  • Verblijf: comfortabele vakantiewoningen bij Hoeve de Reetjens

Historische en Culturele Ontdekkingen

Bilzen, met zijn rijke geschiedenis en cultureel erfgoed, nodigt je uit om een stap terug in de tijd te zetten terwijl je geniet van het hedendaagse leven. Elk monument in onze stad vertelt een uniek verhaal, waardoor je een diepgaande ervaring kunt hebben die zowel leerzaam als vermakelijk is.

Alden Biesen

Laat me je voorstellen aan het majestueuze Landcommanderij Alden Biesen, het pronkstuk van Bilzen. Dit indrukwekkende kasteelcomplex uit de 16e eeuw is niet zomaar een oud gebouw - het is een tijdmachine die je meeneemt naar vervlogen tijden.

Zodra je voet zet op het terrein van Alden Biesen, voel je de geschiedenis om je heen. De imposante architectuur en uitgestrekte tuinen nodigen je uit om elk hoekje te verkennen. En geloof me, er valt heel wat te ontdekken!
Het leuke is dat Alden Biesen niet stilstaat in de tijd. Het bruist van leven met allerlei evenementen het hele jaar door. Of je nu van muziek houdt, een bloemenliefhebber bent, of gewoon nieuwsgierig bent naar het verleden - er is altijd wel iets dat je aanspreekt.

En voor de natuurliefhebbers onder ons: de tuinen zijn een oase van rust. Neem gerust de tijd om door de prachtig onderhouden paden te slenteren. Elk seizoen heeft hier zijn eigen charme, van de eerste lentebloesems tot de warme herfstkleuren.

Alden Biesen is niet alleen een trekpleister voor cultuurliefhebbers en geschiedenisfanaten. Het is ook een plek waar mensen samenkomen om te leren en ideeën uit te wisselen. Kortom, een plek die blijft boeien, welke reden je ook hebt om er naartoe te gaan.

Bilzen Mysteries

Bereid je voor op een avond vol spanning en avontuur bij Bilzen Mysteries! De zon zakt langzaam weg, je staat aan de rand van het indrukwekkende Alden Biesen, tablet in de hand, klaar om mysteries te ontrafelen die al eeuwen verborgen liggen. 

Deze interactieve tour is als een spannend hoorspel dat tot leven komt. Terwijl je door het donkere landschap dwaalt, ontvouwt zich een verhaal vol intriges en geheimen. Het voelt bijna alsof je zelf een hoofdrolspeler bent in een historisch drama!

Of je nu met je gezin, vrienden of partner komt, Bilzen Mysteries biedt voor ieder wat wils. Kinderen vinden het geweldig om op ontdekkingstocht te gaan, terwijl volwassenen genieten van de rijke historische details. Het is een unieke manier om je avond door te brengen en Bilzen van een heel andere kant te leren kennen.

Klinkt interessant? We hebben een aparte blogpost waarin we deze activiteit meer in detail bespreken!

Natuur en Ontspanning

Laat me je meenemen naar de groene longen van Bilzen, waar natuur en rust hand in hand gaan. Als je even wilt ontsnappen aan de dagelijkse drukte, dan ben je hier aan het juiste adres. We hebben een paar plekjes die je echt gezien moet hebben!


De Demervallei

Wandel langs de oevers van de Demer, omringd door wuivend riet en weidse graslanden. De Demervallei is als een schilderij dat tot leven komt, en jij bent er middenin!

Hier kun je heerlijk wandelen of fietsen over kronkelende paden. En voor de vogelspotters onder ons: er zijn verschillende kijkhutten waar je misschien wel een ijsvogel of blauwe reiger kunt spotten. Vergeet je verrekijker niet!


Het Munsterbos

En dan hebben we nog het Munsterbos, een magische plek die het hele jaar door betoverend is. In de lente kun je hier wilde orchideeën bewonderen, terwijl de herfst het bos in een gouden gloed hult.

De rustige wandelpaden nodigen je uit om even helemaal tot jezelf te komen. Het enige wat je hier hoort, is het zachte ruisen van de bladeren en het vrolijke gezang van de vogels. Perfect om je hoofd leeg te maken en te genieten van de rust.

Of je nu een stevige wandeling wilt maken of gewoon even wilt zitten en de natuur in je op wilt nemen, de natuur rond Bilzen biedt voor elk wat wils. Kom langs en ervaar zelf hoe de tijd hier lijkt stil te staan!


Kasteel Groenendaal

Laat me je nu voorstellen aan een van onze best bewaarde geheimen: Kasteel Groenendaal. Verstopt in de groene rand van Bilzen, is dit kasteel een oase van rust en schoonheid.

Je wandelt door weelderige tuinen, langs kleurrijke bloembedden en een spiegelgladde vijver. Het kasteel zelf lijkt zo uit een sprookjesboek te komen met zijn gotische architectuur. Het is de perfecte plek om even aan de drukte te ontsnappen en tot rust te komen.

Of je nu wilt picknicken in de tuinen, fotograferen, of gewoon rustig op een bankje wilt zitten en genieten van de omgeving - bij Kasteel Groenendaal kan het allemaal. En wie weet, misschien kun je zelfs meedoen aan een van de leuke workshops of evenementen die hier regelmatig worden georganiseerd.

Groene Wagentjes in Bilzen

Heb je zin in een avontuur op wielen? Dan moet je zeker de Groene Wagentjes Bilzen proberen! Deze elektrische karretjes zijn dé manier om Bilzen en omgeving te verkennen zonder moe te worden.

Je zoeft door het prachtige Limburgse landschap, langs uitgestrekte wijngaarden en bloeiende boomgaarden. In het voorjaar word je omringd door een zee van bloesems, en in de herfst ruik je de geur van rijp fruit in de lucht.

Het leuke is dat je zelf kunt rijden, wat het extra avontuurlijk maakt. Onderweg kom je allerlei mooie plekjes tegen waar je even kunt stoppen. Misschien wel voor een glaasje vers geperst appelsap?

Deze tocht is geschikt voor jong en oud, dus neem gerust het hele gezin mee. Het is een unieke manier om de schoonheid van onze regio te ontdekken. En weet je wat het beste is? Je hoeft je geen zorgen te maken over vermoeidheid of parkeerproblemen. Gewoon instappen en genieten maar!

Winkelen in Bilzen

Ben je klaar voor een gezellig dagje shoppen? Dan zit je goed in Bilzen! Ons stadscentrum is als een snoepwinkel voor shoppers, met een heerlijke mix van lokale boetiekjes en bekende merken.

Beginnen doen we op de Markt in Bilzen. Hier vind je een vrolijke verzameling winkeltjes, elk met hun eigen karakter. Van hippe modezaken tot ambachtelijke winkels waar je unieke cadeautjes vindt - er is voor elk wat wils. En het leuke is: veel winkels worden gerund door enthousiaste lokale ondernemers die je maar al te graag vertellen over hun producten.

O, en vergeet de wekelijkse markt niet! Elke woensdag komt het marktplein tot leven met kraampjes vol verse producten en handgemaakte spulletjes. Het is de perfecte plek om de lokale sfeer op te snuiven en misschien wel een lekker stukje Limburgse kaas te scoren.

Houd ook je ogen open voor speciale shopping events. Zo hebben we regelmatig gezellige avondmarkten en in de winter een sfeervolle kerstmarkt. Met wat geluk loop je tegen live muziek of een leuke proeverij aan terwijl je aan het shoppen bent.

Genieten van Lokale Gastronomie

Heb je al honger gekregen van al dat ontdekken? Geen zorgen, want in Bilzen weten we wel raad met een goede maaltijd! Onze stad mag dan klein zijn, maar als het op lekker eten aankomt, kunnen we met de groten meedoen.

Laat je smaakpapillen verrassen in een van onze gezellige restaurants. Of je nu zin hebt in een verfijnd diner of liever een stevige Limburgse klassieker proeft - er is voor elk wat wils. Persoonlijke favoriet? Limburgse stroop! En natuurlijk hoort daar een lekker lokaal biertje bij. Proost!

En dan hebben we het nog niet eens gehad over onze wijnen. Ja, je leest het goed: Bilzen heeft zijn eigen wijndomein: Montepertini! Een bezoekje aan een van onze wijnboeren is echt een aanrader. Ze vertellen je met passie over de wijnteelt en laten je graag proeven van het eindresultaat. Bekijk hun website hier

Vergeet ook niet om een kijkje te nemen op onze lokale markten. Hier vind je verse producten recht van het land, van sappig fruit tot ambachtelijke kazen. Het is niet alleen lekker, maar geeft je ook een kijkje in de keuken van de lokale bevolking.

Dus, of je nu een fijnproever bent of gewoon van lekker eten houdt, in Bilzen kom je zeker aan je trekken. Kom proeven en geniet van al het lekkers dat onze stad te bieden heeft!

Overnachten in Bilzen

Na een dag vol avonturen in Bilzen is het tijd om even lekker uit te rusten. En waar kan dat nou beter dan in een van de vier luxe vakantiewoningen bij Hoeve de Reetjens?

Je rijdt een paar kilometer buiten het centrum van Bilzen en komt aan bij een prachtig gerenoveerde vierkantshoeve. Welkom bij jouw home-away-from-home in Hoelbeek! Onze vakantieappartementen zijn de perfecte uitvalsbasis voor al je avonturen in de regio Haspengouw.

Bij Hoeve de Reetjens combineren we het beste van twee werelden. Je geniet er van de rust van het platteland, maar met alle moderne gemakken binnen handbereik. Na een dag vol cultuur in Alden Biesen of spannende avondwandelingen bij Bilzen Mysteries, kom je terug in een comfortabel appartement waar je helemaal tot rust kunt komen.

Of je nu met je gezin op pad bent, een romantisch weekendje weg plant met je partner, of gewoon in je eentje de omgeving wilt verkennen - bij ons voel je je meteen thuis. We staan klaar om je met open armen te ontvangen en je te helpen het beste uit je verblijf in Bilzen te halen.

Om af te sluiten

Dus, ben je klaar om Bilzen te ontdekken? Pak je koffers en kom langs! Of je nu komt voor de mysteries en legendes, de lokale bieren en wijnen wilt proeven, of gewoon wilt genieten van de rust en ruimte - Bilzen heeft het allemaal. We kijken ernaar uit om je binnenkort te mogen verwelkomen en je te laten zien waarom wij zo dol zijn op ons kleine, maar o zo charmante stadje!

Meer lezen? Bekijk hier onze andere artikels!

Wat te doen in Bilzen?

Welkom in ons geliefde Bilzen, een verborgen parel in het hart van Limburg. We kunnen niet wachten om je te laten zien waarom we zo dol zijn op dit charmante stadje! Bilzen is als een goed bewaarde schatkist, gevuld met historische parels, natuurlijke pracht en verrassend levendige activiteiten.

Van Vervallen Vierkantshoeve tot Luxe Vakantiewoningen

Ontdek de oorsprong van de hoeve en de fascinerende renovatie die heeft geleid tot unieke vakantiewoningen in Bilzen.

Op zoek naar mysterie en spanning? Beleef Bilzen Mysteries: Het Complot!

Bent u op zoek naar een spannende en mysterieuze activiteit in Bilzen? Dan is Bilzen Mysteries, gelegen in het prachtige kasteelpark van Landcommanderij Alden Biesen, een echte aanrader! Deze interactieve wandeling door het is niet alleen leuk voor volwassenen, maar ook voor kinderen. In deze blogpost bespreken we wat Bilzen Mysteries zo uniek maakt.